SINTERKLAAS IN EDELARE-VOLKEGEM

Hohoho ....

Regelmatig krijg ik telefoontjes van Floriestjes ... "Dat ze niks van me horen" (Oostende), Duusmuschke wilt wok uut eur kot komm'n (Rumbeke) en andere vraagjes ivm één of andere track.

Dan antwoord ik aan de Heer van Oostende : je hebt toch al het programma 2021 gekregen ?

Nee hoor, heel leuk dat we aan mekaar denken in deze rare, koude tijd.

Koude deert me echter niet : heb mijn 10-jaar-oude Peru-pull weer opgescharreld en gisteren met 4 de dagFloriest maart gaan voorbereiden. Vertrokken bij 0° aan het langs-de-straat-liggende kerkje van Edelare. Gezien er geen cafés open zijn, 2 luswandelingen gebrouwen - op de streek wordt hier veel gebrouwd 🙂 - en er een mooie 6 + 11 km van gemaakt. Mocht er de dag zelf nog geen horeca open zijn : dit is het alternatief : auto laten staan op de startplek met volledige picknick annex warme en koude dranken erin, dit alles consumeren en 2de lus doen.

Ze gaan ons verdorie nog afleren om op café te gaan 🤭. Oei ... dat wordt den teleurgang van den Bierhoek.

Onmiddellijk lopen we al onverhard op knooppunten richting Volkegem. Vestzakdorp dat je passeert als je op de weg Oudenaarde-Brakel rijdt en nauwelijks een blik gunt. Edoch ... Een kerkje om meteen in een Vlaams feuilleton "mee te spelen". Het was geopend. Prachtige serene muziek. Verwarmd. Ontsmettingsalcohol aan ingang. Verlichte kerststal. Nostalgie troef ! Zo'n leuk plekje, blij dat sommige kerkjes nog open zijn en niet iedereen is een vandaal ...

Natuurpunt heeft een mooi stukje doorheen het Volkegembos en dat zien we : hier wordt het wat drukker. Jonge gezinnen wandelen er met kindjes in buggy of draagzak. Het Volkegempad is weeral een pareltje en we stevenen weer af op het kerktorentje van Edelare waarvan we slechts een punt zien nog achter de Volkegemberg.

In de auto wachten thermossen met soep, koffie, boterhammetjes, mandarijnen, worteltaart, vers gebakken speculoosmannekes ons op.

Mooiste Klaas ooit.

Half uurtje later passeren we via trappen de geklasseerde kerk van Edelare en zitten meteen weer in een prachtige natuur. Het O.-L.-Vrouw van de Kerselare bedevaartoord ligt hier nabij en er is een Grote Kerselare Ommegang. De lucht is hier zo zuiver en ongepollueerd. Dat zie je ook aan de blije en soms dreigende kleuren die hij tentoon spreidt. De zon breekt erdoor. Muts en handschoenen worden teveel. 

Langs de Maarkebeek (Maarkedal ...) volgen we een lang stuk de GR129 die tegenwoordig druk bewandeld wordt sinds het gelijknamige programma. Ik vraag mijn medewandelaars of de tocht goed gekeurd is. Uiteraard ! Vu et approuvé. Na 20 jaar moet ik ook wat rekening houden met mijn "klantjes" hé. Op een fantastisch panorama op de Vlaamse Ardennen zien we fantastische paarden staan die we ook fotografeerden enkele jaren geleden op de dagstapper Etikhove. We herkennen (toch nog 🙂) paden van die tocht. Sinds vanochtend zien we ook oranje pijlen hangen. Dit is een coronawandeling van de wandelclub Hanske de Krijger. Zullen we geweten hebben. Nu en dan verschijnen horden stappers op "ons" pad. Als we een andere weg nemen, wijzen ze ons erop dat we verkeerd lopen 🙂. 

Vandaag kort samengevat is : rust, modderpaden, off road quasi 90%, lucht om kunstschilders jaloers te maken, aangenaam gezelschap op afstand ... Op naar 7 maart 2021.

Hou het verder warm in het resterende 2020 ... En zorg dat jullie er hoopvol bij zijn in 2021!

Bij deze nog een goed eind en een goed begin !

Jullie spoorzoekertje

NB : er zit een hohoho-deuntje bij deze topic. Mocht dit jullie irriteren ... zet dan maar af of laat me weten ! Ik haal het eruit !