HEUVELLAND 26-27 JANUARI 2019

26 januari 2019

De vrijdag had Katelijne afgemeld wegens buikgriep. Zo waren we nog met 19 uitwaaiers. 

We zijn afgesproken in Godewaersvelde in  "au Charme d'autrefois", een koesterplekje alwaar we welkom waren vanaf 9.30 u voor de morgenkoffie. Michiel, WIlfried, Patrick en de vrouwtjes hadden de nacht ervoor al gelogeerd in "'t Sparhof" in Dranouter. Rond 10.20 u beginnen we te stappen voor een tocht van ongeveer 18 km. We stappen richting Mont des Cats die we de hele dag te zien zullen krijgen, nu eens rechts, dan weer links. Er liggen - niettegenstaande de regenval van voorbije dagen - nog veel toeven sneeuw op de velden. Na 8 km kunnen we in Berthen terecht voor onze picknick in "café de la Commune" alwaar de verse soep uitgeschept wordt door een serieus besnorde waardin. We stappen verder richting "le Col de Berthen" - 109 m en zien links Berthen en rechts in de diepte Boeschepe liggen. Laurette had op de buitenradar gelezen dat het rond 15 uur zou beginnen regenen. Quasi correct : rond 3 uur gaan de hemelsluizen open. Eerder sluisjes - een dikke motregen - maar we korten onze wandeling in met ongeveer 1 kilometer. Terug in Godewaersvelde gekomen worden de schoenen verwisseld en trekken we met de volledige groep een tweede keer naar "au Charme d'autrefois', dit keer voor iets straffers dan koffie. Niemand is gehaast om naar ons hotel te rijden. We worden  nochtans héél vriendelijk ontvangen in 't Sparhof door Marlies die ons de kamers aanwijst. Dit is de vroegere "in de Wulf" van Kobe Desramaults. Verkwikkend bad in een leuke kamer.  Aperitief om 18.45 u. Alle menukeuzes zijn vooraf doorgegeven en de bediening is heel vlot en efficiënt. Verkwikkende nachtrust. Ik kom enkele keren wakker door het hevige gekletter van de regen en het huilen van de wind. We zitten hier dus op de boerenbuiten hé 🤔

27 januari 2019

We kunnen ontbijten vanaf 8.30 u. Ik had een messengertje gekregen van Dirk dat hij en Marijke niet meer zouden meestappen wegens luchtwegenproblemen. Ook Michiel en Laurettje haakten af (pijnlijke knie Michiel). Toen waren we nog met 15 .... Kej dadde van die 10 kljène negertjes ? Rond 9.30 u rijden we naar de startplaats, de parking nabij de kroeg "de Barbier" in Dranouter. Het blijft droog om onze wandelschoenen en alle attributen aan te doen. Niet voor lang echter. De voormiddag wordt een aaneenrijging van regen, poncho's, getten, glibberige paden ... Ter hoogte van het Eeuwenhout moeten we langs een draaipoortje waar enkele (speciale) koeien in het modder staan. Wij dus ook door de modder, we worden naar beneden gezogen, ik voel het slijk langs achter in mijn bottienen komen. Machtig schoon stukje natuur anders 🤔. Regelmatig zien we de markering van de streek GR Heuvelland (rood-geel) en ook van de GR128 en GR5A. Nadat we Locre 10 cemetery gepasseerd zijn, slaan we rechts in en beginnen onze klim richting Kemmelberg. Boven gekomen en terugblikkend krijgen we een prachtig panorama. Aan het Franse massagraf - 5000 gesneuvelden - slaan we linksaf doorheen het bos en dalen af naar de Lork (sociaal toerisme), tot we in het gemeentepark "de Warande" en op de Dries van Kemmel komen. In Kemmel hebben we ongeveer 9.5 km en we nemen onze picknick in 'het Hommeltje' een gewoon café. Alle natte kledij verhuist naar en op de radiator en de dames warmen zich "voor de stove". Dezelfde buitenradar van Laurettje had gezegd dat het tussen 13 u en 15 u droog zou blijven. Dus stelde ik voor om zsm ons tweede stuk van de wandeling te doen. We passeren een tweede keer langs de Warande en vinden een pad dat tot achter de Hollemeers (hotel) loopt. Schitterend uitzicht op Nieppe, Armentières, Mesen, Nieuwkerke en ... tijd voor de groepsfoto die door WIm genomen wordt.

Dan kwam een avontuurlijk stukje : een afdalingetje met nergens houvast ... Tenzij aan de prikkeldraad rechts of links ... Zal Nadine geweten hebben. Nogal bloederig trouwens. Er vielen nog slachtoffers : Johan hing gisteren al in de bramen, de poncho van Gilberte is na deze doortocht een verzameling van gaten. Zouden de Floriestjes iets avontuurlijks in zich hebben ? We lopen verder op de GR en als ik de Schoonemaegdstraete zie, weet ik dat we onze auto's naderen. Dit is dus een stukje Frankrijk, het heet niet voor niets "le Coin Perdu". Met je rechtervoet loop je in België, met de linker in Frankrijk. 

Terug aan de auto's worden de slijkbroeken en dito schoenen gedemonteerd en ... Vluchten we allen "de Barbier" in alwaar menig streekbiertje of kiepongske besteld wordt.

Hierna rijden we met onze 15 mensen naar "de Bralle" waar ik gereserveerd heb voor het mondje eten achteraf. Weeral zo'n leuke eetkroeg zoals er zoveel zijn in dit stukje België, Heuvelland genaamd. Een openbaring voor mensen die er niet eerder waren, een opnieuw genieten voor jullie CEO-tje. Dat weerool content is dat ie juldre eêt doen ofziên !