UITWAAI 2020

Zaterdag 1 februari 2020 :
We zijn met 11 Floriestjes afgesproken om 9.30 u. in ons hotel-voor-één-nacht "de Kalvaar" in Voorde - links van Ninove. De lekkere koffie wordt er geserveerd met koffiekoeken. Om 10 uur vertrekken we gepakt en geschoeid voor onze dagtocht van ± 19 km. Het heeft de voorbije nacht goed geregend, dus ligt ons traject er modderig bij. Dra zitten we midden de velden en lopen we langs de kapel van de Beukenboom. De stad besliste voorbije zomer om toelating te geven om de kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Beukenboom in Voorde te herbestemmen tot eengezinswoning. Hierdoor zal de kapel, na een grondige interne verbouwing met respect voor het oorspronkelijke gebouw, binnenkort bewoond worden. De nieuwe eigenaar is er volop aan het werk, hier groeit iets moois, iets historisch. In Voorde gaan we ook het kasteel bekijken : de toegangspoort tussen de 2 torens staat open en ... Nieuwsgierig als we zijn lopen we over de ophaalbrug. De eigenaar krijgt ons in het oog en komt naar buiten om wat toelichting te geven. Een (excentrieke !) man van middelbare leeftijd die daar één met de natuur woont. Wil het volledige domein verkopen en naar Kongo trekken 🙂. We kennen de vraagprijs ... Na onze kennismaking met Appelterre-Eichem en zijn geklasseerde kerk, stappen we richting "de Nuchten" alhoewel het al tegen de middag loopt. Dit is een mooi natuurgebied met een vlonderpad van zo'n 600 meter lang, raar als je daar op loopt. In Zandbergen halen we onze picknick boven in café "Tom Dooley". Hier pauzeerde ik eerder met de GR en ook op eigen tochten. Leuke plek en héél democratische prijzen in deze streek. We lopen nog even tot aan de brug in Zandbergen. Deze brug heeft Aalsterse roots. In 2004 werd immers in Aalst de ijzeren Zeebergbrug gedemonteerd en ze verhuisde naar Zandbergen waar ze de toen nogal gammele brug over de Dender verving. De constructie wordt door de brugmeester vanuit zijn hokje bediend. Echt bruggendraaien is dat dus niet meer maar het verloopt nu ook weer niet helemaal automatisch. In elk geval biedt het opdraaien van de brug een fraai spektakel dat je het wachten even doet vergeten. Industriële archeologie ten top ! Het weer blijft de hele dag droog, dit in tegenstelling tot wat ons "beloofd" was. Helemaal niet koud ook, zo'n 12 graden, heel zacht voor de 1ste februaridag. 's Namiddags stappen we onverhard verder naar Appelterre waar we het pittoreske kerkje even bekijken. Rechts zien we in de verte de abdijkerk van Ninove opduiken. Rond 17 u. zijn we terug aan de auto's en het hotel. Na een deugddoende douche of bad zien we mekaar terug aan het aperitief om 18.30 u. Het restaurant loopt stilletjesaan vol. Het eten is héél lekker, verzorgd en ruime porties. We zoeken voldaan ons bedje op ...

Zondag 2 februari 2020 :
We melden ons aan voor het ontbijt om 8.30 u. Net als het diner gisterenavond weer zo copieus en verzorgd. Om 9.30 u vertrekken we met de auto's naar ons startpunt in Meerbeke. Er valt wat motregen en iemand van onze groep zegt dat het de ganse nacht weer goed geregend heeft. Eerst bekijken we er de heel mooie barokke, geklasseerde Sint-Pieters en Sint-Berlindiskerk. Zowel van buiten als van binnen een pareltje : waardevolle grote schilderijen (Vlaamse School, 1750) met taferelen uit het leven van Sint-Berlindis. De gebeeldhouwde preekstoel (1773) is een voorstelling van de stal van Bethlehem. 3 februari is de feestdag van Sint-Berlindis en er is kermis in het dorp. Al snel stappen we in het glooiende landschap van Pajottenland. De lucht is bewolkt maar het is ondertussen gestopt met motten te regenen. Onze paadjes echter liggen er weer goed modderig bij, we lopen op geen autostrades hé ! In Ledeberg bekijken we het oude klooster annex kerk en we eten onze picknick op "bij Monsken" in Pamel. Na de middag stappen we onder meer door het natuurgebied "de Pamelse meersen", heel rustig stuk. Al snel bereiken we de Dender. Deze staat gezien de voorbije regenval heel hoog. We stoppen aan het standbeeld van "den dikken van Pamel" alias Victor Deklerck de beroemdste inwoner van Pamel (overleden 1885) die meer dan 300 kg woog. De afmetingen van het beeld zijn reële afmetingen ... Een laatste heel mooie veldweg met zicht op Ninove brengt ons in Meerbeke. De cafés zijn druk "bevolkt" maar we vinden toch nog een plekje voor onze afscheidspint.
Ik blik terug op een super geslaagde uitwaai, zachte temperaturen, geen regen - jaja Wilfried ! - super hotel en leuke bende !