De Brabantse Kouters - Imde

M'n medicatie heeft haar werk gedaan ... Alive and kicking en had het ervoor over ! Een heerlijke tocht in Vlaams-Brabant met 14 Floriestjes. Coronaveilig in de volle natuur. Het weer zat ook uitstekend mee: bij momenten goed warm, fris briesje, stralende lucht. Kreeg van medewandelaar te horen dat het tempo goed hoog lag ... Waarschijnlijk door mijn "speed" 🙂. Mijn Osmand gaf 22,8 km aan maar ik doe nogal wat ommetjes op de startplaats en onderweg. 

Die startplaats lag aan de prachtige barokke Boskapel nabij Imde. Parkeerplaats genoeg en de verantwoordelijke van de kapel vond dit helemaal geen probleem dat de auto's daar stonden. Herinnerde zelfs de mobilhome én de plaats waar hij stond bij de voorbereiding. Er zijn nog mensen met een visueel geheugen.

Eventjes piepen dus in de kapel uit begin 18de eeuw dankzij het mecenaat van de prins Turn en Taxis die toen kasteelheer van Imde was. We zitten meteen op een onverharde start en uiteraard in m'n nopjes. Wat verder passeren we het kasteel van bewuste prins. Het natuurreservaat de Wolvertemse Beemden (Natuurpunt) wordt eveneens mooi item van deze dagstapper. Wolvertem zelf laten we - letterlijk - links liggen en dra zien we het mooie witte kerkje van Oppem rechts opduiken. We dalen naar het gehucht Amelgem via een éénpersoonswegje tussen de maïs en de spruitjes (jaja Willy, je hebt gelijk ... Waren geen bloemkolen op 28 juni !). Vóór ons zien we op één rij de plantentuin van Meise, het Atomium en de appartementsgebouwen rond het Brusselse Heizelcomplex opduiken. Ik doe mijn historisch uitlegje omtrent de Duivelsschuur van Amelgem. We gaan voorbij de mooie witte hoeve Klein-Amelgem waar vroeger de tv-reeks "een mens van goede wil" gedraaid werd. Onze middagpauze in café Ossel Star waar we gereserveerde tafels hebben op het grote terras rekening houdend met de anderhalve meter betekent echter geen grote gelagrekening. Pre-historische prijzen eigenlijk. We verlaten Ossel - deelgemeente Merchtem - langs het Foeksenbos. Het wegwijzertje naar de ijshoeve doet ons opzoeken hoever dit "om" is, maar voor anderhalve kilometer H/T blijven we wel op onze honger zitten, is reeds stevige wandeling zonder het ijsje. In het gehucht Vijlst lopen we even de prachtige Sint-Annakapel binnen. Daarna trekken we voor lange tijd weer op onverhard o.a. langs het kloosterpachthof "Hof te Lovegem", de "Verbrande Hoeve" (12de eeuw en daarmee oudste hof van Merchtem). Op de Meuzegemse Hoek zien we het indrukwekkende "Pauwenhof" waarna we afstevenen op de dorpskern van Imde en ons eindpunt aan de Boskapel. Après-promenade in "De Volle Pot" in Wolvertem en tevreden nemen we weer - met een elleboogje - afscheid van mekaar.