DE VALLEI VAN DE OUDE KALE

Met 17 Floriestjes waren we samengekomen aan het kerkje van Luchteren, een gehucht van Drongen. Er was juist een smoefeltocht en de eerste kilometers liep er dus nogal wat volk op "ons" parcours. Na een kilometer vonden we bordjes van "de Oude Kale"-wandelroute, 2 routes rond Merendree en Vinderhoute in samenwerking met Natuurpunt. Deze zouden gedeeltelijk onze leidraad vormen voor vandaag.

Is de vierde keer op een jaar tijd dat ik deze route liep : voorbereiding voor mijn Roeselaarse wandelclub, voor de Floriestjes en dan de wandelingen zelf. In mei stond alles mooi groen, eind juni was het stuk langs de Oude Kale "een autostrade", je kon de kikkers zien zitten aan de overkant maar helaas ... eind augustus stond alles vol netels en van die woekerplanten (Japanse duizendknoop ?). En woekeren deden ze ! Mensen met een short of blote benen hebben het geweten ... Ik ook trouwens, liep vooraan en had mijn machete niet bij 🙂 Armen vol met netelbubbels. Ter hoogte van het station van Landegem was er ons ondertussen een loslopende hond komen vervoegen. Hij spurtte weg en weer, dook in de Oude Kale en spetterde ons bij zijn passage langs alle kanten nat.

Het weggetje links dat er op vorige edities "open" bij lag en dat ons na zo'n 100 meter leidde tot bij het kanaal was nu ook overwoekerd. Luc vond wat verder een spoortje - bleek een mountainbikerspad te zijn - en op en neer konden we dit volgen tot aan de dijk.

In Merendree pauzeerden we in "Het verdronken eiland", een leuk café. Het was jaarlijkse kermis in het dorp. Had gedacht mijn medewandelaars te trakteren op oliebollen om de netels te vergeten, edoch de kramen waren nog niet open ... Ondertussen had Patrick de politie opgebeld om melding te doen van de ons nog steeds volgende hond en Lara werd met weinig emotie opgehaald door zijn baasje in ons café. Een dankjewel kon er nog net van af …

Na de middag zetten we onze wegen verder, opnieuw door volle natuur, langs maïsvelden, smalle wegels, pittoreske boerderijen, rust troef ! Een stop in "'t boerderijtje - De Kale" was welkom waar we zelfgebakken taart en koffie konden bestellen. Die boeren zijn echter niet achterlijk qua prijzen maar voor de vriendelijke bediening moet je er ook niet wezen ! Wist ik ondertussen al maar is de enige pleisterplaats op ons traject en ... De Kale weet dat ook !

We benen richting Vinderhoute en de natuurgebieden Molenmeers en De Zuurhoek. Ondertussen vallen er wat druppels als we aan de mooie oprijlaan van het kasteel van Vinderhoute staan. Een ommetje naar de vogelkijkhut wordt door enkelen genomen, de rest van de groep blijft bij het brugje keuvelen over koetjes en kalfjes want die zien we veel in de omliggende weiden. We passeren de Van Vlaenderensmolen die we al een tijdje als baken in het landschap zien. Na ongeveer 21 km komen we terug aan de startplaats en met enkelen gaan we - gezien de Gloriette gesloten is - een "skjèbier" drinken in Den Witten Uil in Vinderhoute. Afsluiting van een geslaagde dag !