10.06.2018 TOONJESTAD GENT

Met 24 Floriestjes verzamelen we op de parking van de Bourgoyen-Ossemeersen alwaar we verwelkomd worden door onze leiders van vandaag : Michiel en Patrick. Michiel voor het "groene" gedeelte, Patrick voor het culturele gedeelte in de namiddag.

Zoals meestal is de zon weeral van de partij zodat we vrolijk kunnen vertrekken richting natuurgebied. Ik ken de Bourgoyen van een vroegere wandeling maar voor sommige mensen was dit een nieuwe verkenning in de omgeving van een grote stad als Gent. Waar nodig - o.a. aan de vogelkijkhut - krijgen we aangepaste uitleg van Michiel.

Gezien de cafetaria maar opent in de namiddag, moeten we op het terras onze picknick opeten met zelf meegebrachte drankjes. Geen probleem bij dit mooie weertje. We verplaatsen onze wagens richting Coupure omdat we anders een stuk terug moeten wandelen door de Bourgoyen en dan nog een heel stukje tot aan het centrum. Algauw bereiken we het begijnhof waar we eventjes door kunnen lopen. Overal geeft Patrick deskundige uitleg met betrekking tot geschiedenis of de aanwezige gebouwen. 

Eveneens bij "de stroppendrager" een gekende Gentse figuur met bijhorende geschiedenis nabij de poort die nog resteert van ten tijde van Keizer Karel. Het manneke wordt van alle kanten goed bekeken Cool

We bereiken "het huis van Alijn" alwaar we van een verkwikkende pauze genieten annex welgekomen verfrissende drankjes. 

Op de Vrijdagmarkt zien we het standbeeld van Jacob van Artevelde en ook de gevel van Bond Moyson met de 8-8-8 haan. Hierop zou ik nooit gelet hebben mochten Patrick en Michiel hierover ook geen woordje uitleg gegeven hebben ...

We mogen ook eventjes doorheen de ruïnes van de Sint-Baafsabdij lopen, ook weer met veel fotogenieke hoekjes.

We trekken verder door straten en steegjes met heel mooie gevels waarvan heel wat met spreuken beschilderd of uitgehouwen. Heel mooi stuk Gent dat ik nooit eerder bezocht. We passeren ook nog enkele kerken, waarvan de Sint-Annakerk die ook te koop staat. 

Nadat we ook nog gestopt zijn aan de Vooruit, zoeken we ons restaurantje "de Warempel" op alwaar we stipt om 18 u binnentrekken met 20 eters. Alles verloopt hier zeer vlot - Patrick had onze keuzes vooraf doorgegeven - heel vriendelijke en verzorgde bediening en ... wat een lekker eten !

Rest ons nog terug bij de auto's geraken : anderhalve kilometer ongeveer waarbij we opnieuw passeren aan mooie (meer gekende) gebouwen en ook Klokke Roeland.

Op de Coupure nemen we afscheid van onze medewandelaars aan deze super geslaagde Gent-dag en rijden heel voldaan huiswaarts. 

MET DANK AAN ONZE GENTSE VOORBEREIDERS MICHIEL EN PATRICK !