LASNE

Met 18 met-zonnecrème-ingesmeerde Floriestjes stonden we paraat op de parking nabij de kerk in Lasne. In juli 2010 stonden we met 8 van ons in de naburige gemeente Ohain. Jaja, weeral 8 jaar geleden Luc, gjèn keure dajt nie mjèr wit ! We verlaten de dorpskom en zitten al snel in het lommer op een buurtwegje. Gelukkig worden deze wegjes hier beschermd en onderhouden door de vereniging Lasne Nature. Alle zijn ze bewegwijzerd met hun toenaam en met hun nummer uit de atlas der buurtwegen. Lasne is een van de rijkste gemeenten van België, maar heeft desondanks een landelijk karakter behouden met tal van steegjes, lieflijke dalen en heuvels, kabbelende beekjes, holle wegen en boerenpaden.

Algauw komen we in Ohain met zijn mooie dorpsplein, kiosk, huizen uit 17de en 18de eeuw en kerk Saint-Etienne. Hier wordt de heilige Wivina vereerd en eventjes wijken we af van ons traject richting "source Sainte-Wivine". De enige bron die we zagen, was een dame die verkoeling zocht in een opblaaszwembadje. Voorproefje van de menige échte zwembaden die we zouden kunnen observeren vandaag. De pastoor arriveert ondertussen en met een nogal strenge "il n'y a pas de visites guidées maintenant, la messe va commencer" kunnen we rechtsomkeert maken. Au revoir Sainte-Wivine ! Gelukkig beurt de Luc ons op met zwarte rekkers. We passeren het cricket- en golfterrein van de "Royal Golf Club Waterloo". Het valt op dat het gras groener is rond de holes. Speciaal bevloeiingssysteem zeker ?

Ook de slag van Waterloo is nooit ver weg, getuige daarvan onder meer het monument ter nagedachtenis van de Duitse graaf Von Schwerin dat we op onze wandeling tegenkomen. En "la butte du lion" zien we menig keer aan de horizon verschijnen. Aan een veldkapelletje wordt de obligate groepsfoto genomen.

In de verte zien we het dominicaanse klooster Centre Spirituel Notre-Dame de Fichermont. Dit klooster had een zeer gekende non, beter bekend als Soeur Sourire (Jeanne Deckers) met haar hit "Dominique". Het stond zelfs enige tijd op de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade. Ze zong hier regelmatig haar zelf gecomponeerde liedjes. Het klooster kwam met het idee om er een plaat van te laten persen die dan kon worden meegegeven aan bezoekers en novicen. In 1967 trad ze uit het klooster. Deckers moest echter belastingen ophoesten voor haar muziek, waarvan de inkomsten al die tijd naar het klooster waren gegaan, en waar ze zelf geen cent van gezien had. In 1985 pleegde ze tegelijk met haar lesbische vriendin zelfmoord door een overdosis slaappillen in te nemen.

We krijgen een stuk open veld net vóór we onze middagpauze bereken. Wat een blakende zon ! Een stukje asfalt dat serieus wat hitte afgeeft en dat kan je ook ruiken. We mogen picknicken in "au gros vélo" in Plancenoit. Zo'n gezellig dorp met een grote straat als dorpsplein. We zien in Plancenoit het monument voor de Pruisen dat werd  ontworpen door de beroemdste Duitse architect van de 19de eeuw, Schinkel. Het werd in 1819 opgericht ter herdenking van de 6700 Pruisen die op het slagveld sneuvelden. Na de middag (13.45 u) banen we onze weg doorheen het Bois Impérial richting Maransart. Daarna doorkruisen we het Bois de Couture-Saint-Germain. Wat een lafenis. Het pittoreske dorp Couture-Saint-Germain ligt hoog boven de Lasne en we dalen dan ook af langs dit riviertje tot in Lasne. Wat een plezante zonnige dag met afwisselend zon en schaduw en 18 goed geluimde mensen. Deze mooie dag sluiten we af in "la Tartine" met een fris brouwsel. Zie alweer uit naar 26 augustus voor mijn volgende tocht met jullie in Merendree (Oost-Vlaanderen)