SCHELLEBELLE EN DE KALKENSE MEERSEN

Voor alle zekerheid de geplande wandeling in Haringe opgeschoven naar drogere tijden - de Ijzer zal weer buiten zijn boorden getreden zijn - in casu juli. Dus de Kalkense Meersen die ik ook als "winterse tocht" beschouw naar 31 maart gebracht. Vrijdag waren we al met 21 aangemelden tot er nadien 3 annulaties binnenliepen wegens verblijf in buitenland of zere knieën. 

Om 10 uur waren de 18 resterende Floriestjes te vinden op de parking rond de kerk van Schellebele. Mooie kerk met kleurrijke calvarie en sommige delen in rococostijl. Het voor mij meest opvallende gebouwtje was echter het geklasseerde "kot" waar misdadigers, boeven, dieven en ander ongedierte voor 1 nachtje konden logeren. 

Er staat een koude wind, helemaal ander weer dan de zaterdag. Mijn muts komt goed van pas, alsook het nabije cafétje "de Plaetse" waar iedereen gediend is met een koffie of theetje. We starten dus wat later, geen probleem de afstanden zijn slechts 9 + 9 km. We nemen het veer tot aan de andere kant van de Schelde en vinden er onmiddellijk paaltjes met knooppunten. De wandeling die ik vandaag op kaart en gpx gezet heb is een combinatie van 3 natuurpuntwandelingen in de Kalkense Meersen en knooppunten. We houden er goed de pas in, de sfeer is - zoals steeds - gezellig. Eventuele nieuwelingen geraken onmiddellijk aan de praat met andere leden van de groep.

We doorkruisen de Meersen en zien veel poelen, schorren en slikken én waterwild. Makkelijk te spotten, moeilijker te fotograferen. Het valt me op dat er sinds de voorbereiding 4 weken geleden al meer kleur in de omgeving steekt, twijgen schieten langs alle kanten uit, bloemetjes staan in bloei. De gaspeldoorn is zo'n kleurgever in het landschap. Ben verdorie toch wel vergeten zeker om het ommetje van 100 meter te doen naar het kunstwerk-wilgenconstructie. Bij de voorbereiding met Mireille bekeken we die wel. Nog mooi stukje natuur alvorens we de dijk bereiken voor onze picknick. 's Middags nemen we onze pauze in "den Aard" alwaar verse soep en snacks konden besteld worden. De groep fietsers zat er duidelijk al langer dan wij, te horen aan het lawaai en te zien aan de lege Chouffe glazen. Per 5 bestelde Chouffes kreeg je een Chouffe scrabble spel cadeau. Er stonden er al 3 op hun tafeltje en vermoed dat ze er nog enkele gingen sprokkelen voor de rest van de bende.

Na de pauze vertrekken we om 13.45 u voor ons tweede deel, over de Scheldedijk alwaar achteruitzicht op de Kalkense Meersen. We bereiken de Oude Schelde, weer zo'n zalig stukje onverhard en de zon is ondertussen goed gaan schijnen. Bij terugkeer aan het veer, besluiten we met de ganse groep ons "skjèbier" te gaan drinken "aan de overkant", dus gaan we opnieuw naar "ons" café "de Plaetse" waar we ons nog niet moe maar voldaan kunnen neervlijen achter een lekker drankje op het zonnige terras. 

Hier zit weeral een tevreden CEO. Afspraak op 28 april in Zegelsem voor een - iets heuvelachtiger tocht - doorheen de Vlaamse Ardennen. Tot spoedig !